Herdenking Joseph Raskin - 18-21 oktober 2018 in Aarschot


Op de foto klikken voor een vergroting


Zelden zijn in een boek het levensverhaal van een verzetsman, de zoektocht naar de levens- en lijdensweg van zowel de overledene en de evocatie van kampen en gevangenissen zo levend beschreven als in het boek De Eeuw van de Ekster van Brigitte Raskin. De weg van de geschiedkundige, de observator (die we zijn) en de nabestaanden vloeien hier letterlijk in elkaar over.

Maar boven dit alles staat Joseph Raskin, met een leven, lijden en dood, als geen ander, toen op 18 oktober 1943 in Dormund om 17h 38 precies, z'n hoofd van z'n lichaam werd gescheiden door de valbijl die het vonnis van het Sondergerecht voltrok. Op de plaat in het Lübeckerhof staat genoteerd:


Zie ook de teksten van
Dieter Knippschild: Streitpunt "Willkürjustiz",
Heimat Dortmund, 2009 en "Terechtgesteld in Dortmund",, tekst in het Duits van Dieter Knippschild - 1991. Dieter Knippschild heeft het telkens ook kort over Joseph Raskin. Voor de lijst met alle 77 geëxecuteerden en overledenen in de gevangenis van Dortmund, zie In volgorde van de namen - In volgorde van de gemeenten.

In de lijsten die herinneringmemoire.be in het Bundesarchiv van Berlijn heeft opgevraagd was ook Joseph Raskin vermeld op de originele Duitse lijsten van Esterwegen, waarop zowel het binnenkomen als het uitgaan voor Joseph Raskin Dortmund, met datum waren genoteerd. Deze lijst is ook aan de familie Raskin overgemaakt.

Bij de herdenking van 18 oktober zal voor het eerst ook een afgevaardigde van de Oberburgermeister van Dortmund aanwezig zijn met een bloemenkrans en hij zal ook, op zijn vraag, het woord nemen. Dat is meteen ook een gelegenheid voor de burgemeesters van de andere gemeente waarvan inwoners in Dortmund zijn geëxecuteerd om met heen contact te nemen in Aarschot en verdere afspraken te maken voor eventuele herdenkingen in hun gemeente.

Programma Herdenkingsweekend 18-21 oktober 2018
Korte toelichting (verso van het programma)
 
Affiche Huldetoging 1950

Programma:

Donderdagavond I8 oktober 2018

16u30 Hoogbrug, Amerstraat. Aarschot, bloemenhulde aan het standbeeld.
Sint-Rochuskapel, memoraal van de wereldoorlogen. Gijzelaarsstraat (achter huis nr 22)
17ul5-18u15 Tentoonstelling over het leven van Pater Raskin
18u15-l8u45 Herdenking dag op dag, uur op uur van de terechtstelling, 75 jaar geleden, van Pater Rasfan en zijn medestanders HectorJoye en Arseen Debaillie te Dortmund 18u45-19ul5 Eucharistie door E.H. H. Gerits

Vrijdagavond 19 oktober 2018 te 20 u

Muziek & Woord
Muzikaal ensemble Fil Rouge
Poëzie en proza door bekende en minder bekende Vlamingen
Bezoek tentoonstelling, drankje na hel concert, gratis toegang

Sint-Rochuskapel Gijzelaarsstraat Aarschot

Zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2018 van 14u. tot 16u

Tentoonstelling over het leven van Pater Raskin
Sint-Rochuskapel
Gijzelaarsstraat Aarschot

Met dank voor uw belangstelling en aanwezigheid. Met dank aan het gemeentebestuur van Aarschot.

Ut de correspondentie tussen de Burgemeester van Dortmund en Aarschot:

Vanwege Burgemeester Sierau van Dortmund: "Gerade habe ich aus dem Oberbürgermeisterbüro erfahren, dass Herr Sierau wünscht, dass ich Ihn bei der Gedenkveranstaltung am 18.10.2018 in Aarschot vertrete. Deshalb wäre ich Ihnen sehr dankbar, wenn Sie mir nähere Informationen über den geplanten Ablauf zukommen lassen würden. Gerne kann ich ein paar Worte sagen, aber auch einen Kranz niederlegen. Herzlichen Dank im Voraus! Herr Mühlhofer.

Vanwege Burgemeester André Peeters van Aarschot:
"Sehr geehrter Herr Mühlhofer. Die Stadtverwaltung freut sich darüber, dass Sie anlässlich der Gedenkfeier des Paters Raskin am Donnerstag, dem 18. Oktober, nach Aarschot kommen.Die Feier fängt um 16.30 Uhr mit einer Blumenhuldigung am Pater Raskin-Denkmal in der Amerstraat an. Dort ist vorgesehen, dass Sie einen Kranz niederlegen und Ihre Rede halten. Die Gedenkfeier geht dann weiter in der Sankt-Rochus-Kapelle in der Gijzelaarsstraat, wo um 17.15 Uhr eine Ausstellung über das Leben des Paters Raskin geöffnet wird. Der Tag wird um 18.45 Uhr mit einer Eucharistiefeier durch Ew. Gerits abgeschlossen...Wir freuen uns Sie am 18. Oktober begrüssen zu dürfen."