Een petitie-actie van Louis Van Beneden en herinneringmemoire.be, voorgesteld op de Herdenking
van de
Zwarte Hand in Breendonk op 30/10/2016, 75 jaar na de gevangenneming van 111 Zwarte Hand-
leden?
Al in 1937 noemde Breendonk een straat naar Cyriel Verschave en die heet anno 2016 nog altijd zo.

"Weg met de Cyriel Verschaevestraat in Breendonk"


Cyriel Verschaeve bij een van z'n redevoeringenOp een honderd meter van brouwerij Moortgat, die
als oorlogsburgemeester de slogan lanceerde
in het VNV-blad: Eťn Volk, Eťn Staat, Eťn Bier.

  
Wanneer neemt het gemeentebestuur van Breendonk/Puurs haar verantwoordelijkheid?

  
Petitie gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen, (
Koen van den Heuvel van CD&V is burgemeester), andere gemeenteraadsleden, de plaatselijke partijvoorzitters en de burgers van Puurs waartoe Breendonk behoort.
 
Ter info aan alle nationale partijvoorzitters en
aan Kris Peeters en Annemie Turtelboom, (oud)inwoners van Puurs,
aan Joos Wauters, inwoner van Puurs en initiatiefnemer van de protestmanifestatie aan het Fort van Breendonk tegen het Vlaams Blok en extreem rechts na de Zwarte zondag in 1991,
en aan alle Herdenkingsverenigingen, Instituten en Vriendenkringen in BelgiŽ.


In samenspraak met Louis Van Beneden in een contact op 29/10/2016 heeft herinneringmemorie.be op 30/10/2015 in Breendonk op de Herdenking van de gevangenneming van 111 Zwarte Handstrijders in de regio Puurs, Niel, Ruisbroek, 75 jaar geleden opgeroepen een petitie te ondertekenen : "Weg met de Cyriel Verschaevestraat in Breendonk". Louis van Beneden is de broer van Frans en Rik van Beneden van de Zwarte Hand die hun deportatie niet overleefden, Frans stierf in WolfenbŁttel, Rik in Sonnenburg.

44 handtekeningen werden verzameld op deze herdenking waaronder enkele van de Herdenkingsgroep van Wuppertal die op een driedaagse studiereis waren over de weerstand in BelgiŽ. 109 van de 111 gedeporteerde Zwarte Hand-leden waren gevangene in Wuppertal.

Met deze petitie worden voor de zoveelste maal het gemeentebestuur van Puurs, de politieke verantwoordelijken en de partijvoorzitters aangezocht om de afschaffing van de Cyriel Verschaevestraat te agenderen op de eerstkomende gemeenteraad. Het blijft de gemeenteraad uiteraard vrij de nieuwe naam te kiezen. Het is niet aan de bewoners van een straat om te beslissen over een straatnaam. Het is de uitsluitende bevoegdheid van de gemeente om een naam aan een straat toe te kennen, en deze ook te wijzigen.

Uit een bericht van 01/01/2016: Cyriel Verschaevestraat, de wens van Louis vervuld in 2016?

Louis van Beneden belt me eind 2015. "Zeg Jan weet ge dat aan de Kerk in Breendonk nogal tijd het bordje hangt met de Cyriel Verschaevestraat? Neen. En dat er nog 3 andere gemeenten zijn met een Cyriel Verschaevestraat. Kan je daar iets aan doen, dat die weg gaan, dat was een collaborateur. Nu ik aan m'n broers denk die bij de Zwarte Hand waren en die thuis werden opgepakt, ik was toen 11 jaar, ik heb het onder m'n ogen zien gebeuren hier in Ruisbroek, kan ik dat weer niet meer verdragen. M'n ene broer Rik hebben ze z'n nagels uitgetrokken in Breendonk en vreselijk gefolterd. Samen met Frans is hij naar Sonnenburg gevoerd en daar is Rik aan de gevolgen van z'n mishandeling in Breendonk vrij snel gestorven. Frans is nog naar WolfenbŁttel gevoerd maar daar is ook hij van ontbering en mishandeling gestorven. Kan er nu niemand iets doen om die Cyriel Verschaevestraat weg te doen, zeker in Breendonk?"

Na m'n bezoek aan de tentoonstelling over de bevrijding van de Belgen in kazerne Dossin, en de Breendonk-tentoonstelling over de tocht van Levy en Aelgoet in het spoor van de Amerikanen bij de bevrijding van de kampen, heb ik zelf vastgesteld dat Cyriel Verschaeve nog met een straatnaam bedacht wordt in Breendonk evenals, bij navraag op google, in Zoersel, Lanaken, Kortrijk en Kapelle-op-den-Bos.

Cyriel Verschaeve was niet de eerste de beste. De VMO, die het kan weten, ze hebben hem in 1973 geŽxhumeerd van Oostenrijk naar Alveringem waar ze hem nog jaarlijks 'eren', geeft volgende beschrijving van z'n leven en collaboratie: "Bij de Duitse inval gelooft Verschaeve dat "Het Uur van Vlaanderen" is aangebroken. Hij collaboreert volop en raakt geassocieerd met de radicale Groot-Duitse beweging (DeVlag en de SS). Als overtuigd anticommunist kiest hij onvoorwaardelijk en tot het bittere einde de kant van de oostfrontstrijders. Na zijn vlucht naar Duitsland in augustus 1944 vindt hij eind april 1945 een onderkomen in Solbad Hall in Oostenrijk. De krijgsraad te Brugge veroordeelt hem in december 1946 bij verstek ter dood."
 
Welke burgemeester, welke partijen, welke bevolking kan aanvaarden dat voor deze man langs een straatnaam de eer bewezen wordt. Wie maakt daar een eind aan in Breendonk, Zoersel, Lanaken en Kapelle-op-den-Bos?
Dat de inwoners en het gemeentebestuur bevoegd over Breendonk, hiermee nog "triomferen" is niet alleen een steek in het hart van zovele weerstanders die in Breendonk gevangen zaten maar een schandvlek voor de Herinnering en het Gedenken aan al degene die slachtoffer waren van het nationaalsocialisme en wie er mee samenwerkte, een Cyriel Verschaeve op de voorste rij."