Fakkeltocht - 21/10/2018 - Boekhout - Terug naar verslag
  
Toespraak Jan Wicheler, eerste schepen Gingelom

Geachte oud-strijders, sympathisanten, re-enactor groep en aanwezigen, welkom aan de herdenkingsplaat in Boekhout bij de jaarlijkse fakkeltocht waarbij wij, zoals elk jaar, de oorlogsslachtoffers uit de eerste wereldoorlog 14-18 herdenken en hen een passende hulde te brengen.

Dit jaar is het een speciale herdenking daar het 100 jaar geleden is dat de eerste wereldoorlog werd beëindigd.

Na de eerste wereldoorlog volgde er ook nog een tweede wereldoorlog 40-45 en  sedert het einde van deze wereldoorlog overheerste de gedachte “nooit meer oorlog”.  Niets is echter minder waar  !

Dagelijks worden wij trouwens geconfronteerd met nieuws overheerst door berichten van burgeroorlogen, aanslagen, terrorisme, geweld, m.a.w. een totaal andere vorm van oorlog voeren, maar daarom niet minder erg.

Al deze nieuwe vormen van elkaar te bestrijden slaan daarom niet minder diepe wonden van menselijk leed en verdriet.

Gelijktijdig is onze moderne samenleving nu eenmaal en spijtig genoeg geëvolueerd naar een samenleving waar het egoïsme de bovenhand heeft genomen op solidariteit en verdraagzaamheid.

Tot slot wil ik eindigen met een steeds weerkerende uitspraak die verklaart waarom juist een jaarlijkse herdenking van de gesneuvelden voor ons als gemeente een dubbele betekenis heeft. Enerzijds is het een blijk van erkenning  van de moed van hen die sneuvelden voor het vaderland en anderzijds is het de plicht die wij hebben er voor te zorgen dat deze tragische gebeurtenis in de geschiedenis van ons land zeker niet verloren gaat en dat er steeds met respect wordt aan teruggedacht. Ik betuig jullie, oud-strijders en sympathisanten, hierbij dan ook in mijn persoonlijke naam en in naam van het gemeentebestuur van Gingelom onze oprechte blijken van respect en waardering .

Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst !