Herdenking Treurgracht (Dodengracht) Leopoldsburg - 30/09/2016
naar Herdenking Executieplaats Hechtel

 

Update: Toespraak Johan Schepkens (Directeur Atheneum)
Update - Aanwezige vlaggen in the picture                          

 
De heruitgave van het boek van Marius P.R. Louche, De Fusillade te Leopoldsburg, 6 september 1944, uitgegeven in eigen beheer, 2013, zie Nieuwsblad 29/05/2013 en de DVD Verzet en Vergelding (15€ voor 2 DVD's), van Eddy Vandepoel, met ondermeer een aangrijpende levensechte reconstructie van de Fusillade (naast interviews met Louis en René Boeckmans e.a.), hadden ons op het spoor gebracht van de jaarlijkse herdenking aan de Treurgracht. De Herdenking aan de Executieplaats in Hechtel was ons onbekend maar beiden waren van de meest indrukwekkende herdenkingsplechtigheden die we de laatste jaren, in binnen- en buitenland hebben kunnen meemaken.

 

Bij een zoekopdracht in Google was enkel in de oplijsting van Herdenkingsmomenten op deze site de plaats aangeduid van de herdenking, nl de Martelarenstraat in Leopoldsburg. Over de Herdenking op de Executieplaats (Geheim Kerkhof, Duinen der Gefusilleerden) in 2016was niets te vinden.

 

De Herdenking aan de Treurgracht in Leopoldsburg en de op Executieplaats in Hechtel vormen een geheel, ook al hebben de er gepleegde feiten op zich niets met elkaar te maken, al gaat het uiteraard bij beiden om geëxecuteerden in België. Wie naar de Treurgracht komt gaat ook mee naar Hechtel. De start is traditioneel een koffie met cake in het Atheneum, de GO!-school van Leopoldsburg, die peter zijn van het monument. De Treurgracht bevindt zich trouwens op honderd meter van de school en de leerlingen nemen jaar na jaar, al decennia actief deel aan de herdenking, zoals ook in HBVL van 30/09/2016 in een wat hybriede verslag met gekantelde foto te lezen is. Achteraf is er een ontvangst in het Centrum De Schans in Hechtel met een verzorgde receptie, broodjes incluis.

Vlaggen in the picture -
Aanwezige vlaggen in the picture 

Bij de vorming van de stoet van vaandeldragers werd gevraagd aan elke drager om z'n vlag open te strekken zodat (eindelijk) eens alle vlaggen ordentelijk in beeld komen, zodat men niet moet wachten op een gepaste wind en op de vlaggengroet om enkele letters van hun inhoud te detecteren, zie
Aanwezige vlaggen in the picture . De volgende keer zullen we de vlaggendragers mee op de foto nemen. Nu waren we verrast door het uitzonderlijk hoog aantal aanwezige vlaggen, 47!.

De regie van de Herdenkingen was in handen van Vic Geerdens van het Onafhankelijkheidsfront. In een opgemerkte toespraak bracht de directeur van het Atheneum het verhaal van de slachting van 22 verzetsstrijders aan de treurgracht. Zij waren bij de 1.000 geïnterneerden in het kamp van Beverlo die bij het terugtrekken van het Duitse leger werden overgedragen aan de Brandweer en het Rode Kruis en door hen vrijgelaten. Bij een maaltijd in de Brouwerij Leopold werden ze echter door 10 Vlaamse en een Duitse SS-er meegenomen of van straat geplukt en onmiddellijk geëxecuteerd aan de gracht.

Het proces tegen de daders

Een aantal gekwetsten overleefde. 11 van hen waren aanwezig op het proces tegen de daders. Op 28/01/1948 werden drie daders, respectievelijk uit As, Mechelen en Edingen veroordeeld tot de doodstraf, in beroep werd deze omgezet in levenslang. Een van de daders die het machinegeweer bediende werd nooit gevonden. De anderen Vlaamse SS-ers, afkomstig uit Hoboken, Antwerpen, Sint-Pieters-Rode, Brussel en Lempdes (Frankrijk) kregen levenslange dwangarbeid. Twee ervan, waaronder de leider van de groep werden bij verstek veroordeeld (informatie uit het boek van Marius P.R.Louche, blz 71-81).

In een kort uittreksel uit het boek van Marius P.R. Louche, De fusillade, kan men het verslag van de fusillade op 6 september 1944 lezen.

Fotoreportage

Onderstaande fotoreportage bestaat uit 47 snapshots, een grafische impressie die aan wie afwezig was en/of geïnteresseerd is toelaat te laten deelnemen aan de Herdenking en de Herinnering in gedachten te nemen.
 Aanwezige vlaggen in the picture 
 
 

 

Toespraak Johan Schepkens (Directeur Atheneum)
 


De 22 namen van de geëxecuteerden worden voorgelezen (audio)
 

Ook de namen van de gekwetsten worden voorgelezen


En ook enkele huldegedichten van de leerlingen
Louis Boeckmans maakt zich op om een krans te leggen
 


 

Meensel-Kiezegem
Vriendenkring Neuengamme


En dan tijd voor de Brabançonne - (Audio)


Ook burgemeester Wouter Beke was op het appel.