Herdenking executie 12 Zwarte Hansleden te Lingen, 07/08/2018

Zie ook het verslag boekvoorstelling De
Zwarte Hand van Tjen Mampay op 29/08/2018

 

Beste,

Verslag aan een e-maillist Zwarte Hand.

Hierbij enkele verslagelementen van de herdenking van de executie van 12 Zwarte Handleden op 07/08/1943, 75 jaar geleden op initiatief van de gemeente Lingen, een stad van 60.000 in Emsland, waar ook Esterwegen gelegen In Esterwegen (Papenburg) is ehet lied van de Moorsoldaten juist 85 jaar geleden (in 1933)  gecreëerd nadat de nazi’s aan de macht gekomen waren. Op 12 augustus ging voor dit laatste ook een herinneringsmoment door.

Met vele aanwezigen, evenwel zonder een afvaardiging uit België, en in een temperatuur van 38 graden werd met aangepaste muziek en een uitgebreide toespraak door de burgemeester van Lingen Dieter Krone, zie bijlage, de herinnering opgeroepen aan de executie van 12 Zwarte Handleden. In z’n toespraak verwijst hij naar elementen uit ons onderzoekswerk zonder evenwel alle bronnen te vermelden, nl de verzorgde en regelmatig ge-update website van Dirk Michiels en François De Pauw, www.dezwartehand.be .

Hierbij een verslag langs Video ev1.tv met Nederlandstalige onderschriften (Bert Helsen),
een persverslag en de Toespraak van de Burgemeester van Lingen Dieter Krone.

De gemeente Puurs was met een bloemstuk aanwezig, de gemeente Lingen met een krans en lint: Zum Gedenken und zur Mahnung – Stadt Lingen (Ems)“ en er was een krans van herinneringmemoire.be met de boodschap: „Wir ehren unsere Kameraden – Herinneringmemoire.be, Belgien”.

Hierbij enkele foto’s die door de gemeente Lingen werden doorgestuurd:


      

     

  


  



 

Het bloemstuk van de gemeente Puurs op de voorgrond.


Trekken Duitsers de kar bij Herinneren en Gedenken, zo stelden we ons de vraag in ons Bericht van 23/04/2016, zie http://www.npdata.be/BuG/321-Gedenken/

Ondanks de laattijdige verwittiging is er een positieve dynamiek ontstaan tussen de Zwarte Hand, de gemeente Lingen, en zeker ook met de gemeente Puurs, die meer dan ooit, en zeker met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, de vervanging van de naam Cyriel Verschaevestraat door Dorpsstraat in Breendonk, in de toekomstige beleidsverklaring mag zetten. Anders kan men de burgemeester van Lingen eens uitnodigen op een gemeenteraad om hiervoor de argumenten aan te dragen en te wijzen op de autonomie en verantwoordelijkheid  van een gemeenteraad om hiervoor zelf voldoende daadkracht op te brengen.

Met vriendelijke groeten,

Jan Hertogen, socioloog